Varför vill du jobba hos oss?

Att svara på intervjufrågan ”Varför vill du jobba hos oss?” kräver en del förberedelse och insikt i det företag du söker jobb hos och dina egna yrkesmässiga intressen och mål. Här är en guide om hur du kan strukturera ditt svar.

Lyft fram beröringspunkter

Gör research om företaget i fråga och sätt dig in i deras värderingar och produkter/tjänster. Kolla in deras webbplats, sociala medier och nyligen publicerade artiklar. Identifiera sedan beröringspunkter med din profil och koppla företagets behov och värderingar med dina egna kompetenser, erfarenheter och värderingar.

Vad kan du bidra med?

Börja med en kort introduktion om din bakgrund och presentera relativt omgående skälen till varför du vill arbeta för just det här företaget. Resonera kring hur du kan bidra och på vilket sätt som du skulle vara en värdefull tillgång.

Lyft fram vad som lockade dig

Tala om vad som gör företaget och tjänsten attraktiv för dig. Det kan handla om bolagets innovationer, ledarskap, rykte inom branschen, företagskultur eller tillväxtresa. Lyft gärna fram specifika projekt eller initiativ som dragit till sig din uppmärksamhet.

Var så specifik som möjligt

Det är viktigt att specificera olika sätt du kan komma in och göra skillnad på. Använd konkreta exempel för att visa hur du har skapat värde i tidigare positioner och hur du kan göra det i denna nya roll. Håll dina intervjusvar korta och koncisa och framförallt relevanta. Kom ihåg att vara ärlig och autentisk. Det lyser alltid igenom till rekryteringsteamet!

Exempel

”När jag läst på om ert företag blev jag imponerad av er företagskultur och er strävan efter till nytänkande inom finansbranschen. Jag har läst på om flera projekt som ni utfört [nämna något specifikt projekt som du är extra imponerad av] och jag är övertygad om att min erfarenhet inom [relevant område] kan bidra till att fler liknande initiativ kan genomföras.

Dessutom är jag imponerad över hur ni engagerar er i [nämn något annat positivt, t.ex. hållbarhetsarbete eller sociala projekt]. Det ligger i linje med mina egna värderingar och jag ser mig själv växa professionellt hos er. Jag ser fram emot möjligheten att vara en del av ert företag och fortsätta utveckla verksamheten.”

 

Fler intervjufrågor som kan dyka upp

Här presenterar vi fler frågor som är vanligt förekommande under en arbetsintervju.

Varför har du sökt detta jobb?

Här är det är bra att börja med att nämna en eller två huvudanledningar till varför tjänsten lockar dig. Du kan nämna anledningarna övergripande först, för att sedan gå in mer ingående på respektive skäl. Lyft fram hur din erfarenhet och kompetens matchar jobbets kravspecifikation och hur du kan tillföra värde till företaget.

Lyft också fram hur stimulerande det skulle vara att vara en del av företaget. Tänk på att ständigt belysa hur din profil kan bidra till att utveckla företaget, helst genom att nämna din tidigare erfarenhet inom området.

Varför ska vi anställa just dig? 

Detta är din möjlighet att sälja in dig själv och visa varför du sticker ut jämfört med andra kandidater. Diskutera de färdigheter du har som är mest relevanta för jobbet och ta upp tidigare erfarenheter som gör dig lämplig för rollen.

Visa hur dina värderingar och ditt arbetssätt matchar företagets kultur och mål. Sist men inte minst: förklara ingående hur dina egenskaper kommer utveckla verksamheten och ge gärna konkreta exempel.

Exempel

”Jag tror att min unika kombination av erfarenheter och färdigheter gör mig till en lämplig kandidat för den här positionen. Med över [X år] erfarenhet inom [bransch/yrkesroll], har jag utvecklat [nämn några viktiga färdigheter] som har drivit framgång i tidigare roller, inklusive [nämn en prestation eller projekt]. Dessutom har jag en stark förståelse för [nämn några viktiga aspekter relaterade till jobbet, t.ex. marknadstrender, teknologier eller metoder] som jag tror skulle vara till nytta för teamet och företagets mål.

Jag har följt ert företag de senaste åren och jag ser en fantastisk möjlighet till att bidra till [företagets team/projekt/mål] med min [nämn en relevant färdighet eller erfarenhet].”

 

Några tips inför intervjun

Tänk på att vara specifik

Ge konkreta exempel från din tidigare erfarenhet som visar din kompetens och framgång.

Håll dig kort
Försök att hålla ditt svar koncist och håll dig till poängen. Det är lätt att sväva ut, särskilt om du är nervös.

Visa entusiasm

Visa entusiasm och positiv inställning om möjligheten att bli en del av teamet.

Var dig själv

Tänkt på att alltid vara sann mot dig själv och inte överdriva din kompetens eller erfarenhet. Det blir bäst i slutändan – framförallt om du skulle få jobbet. Du vill känna att du är där för att företaget gillar dig och din kompetensprofil – och inte personen ”du låtsats vara”. Stort lycka till!

A-Talent Finance är en del av A-Talent Group. En koncern specialistföretag inom kompetensförsörjning.

I A-Talent Group ingår också bolagen A-Talent Search och A-Talent Tech. Företagen erbjuder professionell och specialiserade rekryteringstjänster med kompetensbaserade processer och metoder inom executive search.

Koncernens företag finns representerade på flera ställen runt om i Sverige, bland annat med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

A-Talent Group